stöd oss

Skrivet: 14 mars, 2017

"Man blir inte frisk för att man bestämmer sig"

Emma är 28 år och har länge varit aktiv i Ung Cancer, bland annat som ansvarig för våra medlemsträffar i Borlänge och Västerås. I en intervju i Dagens Nyheter berättar hon om hur provocerande och sårande det kan vara när personer eller medier använder termer som att ”förlora kampen” eller att man kan bli frisk från cancern bara man ”kämpar tillräckligt hårt”.
– Det känns som om budskapet indirekt är att de som aldrig blir kvitt sina tumörer och friskförklarade inte har kämpat tillräckligt mycket. Det är som om man säger att de gett upp, säger hon till tidningen.
Enligt Emma kan ordvalen och retoriken lätt leda till att hon, och många andra, känner sig skuldbelagda.
– Ibland känns det som om det är mitt fel att jag inte blir frisk och jag undrar vad jag gör för tokigt. Jag har förstått att fler kan bära på samma känsla av skuld. Särskilt jobbigt känns det när medierna förmedlar budskapet att det bara är att ”bestämma sig”.
Klicka här för att läsa hela intervjun.


Liknande inlägg

"Ska jag känna mig trygg?"

”Jag vill dela med mig av några personers berättelser. Frustrationen närmar sig max och jag kan inte göra annat än...

Läs mer
Cancerkunskap

#Älskademamma – vi hyllar alla mammor på mors dag!

”Ung cancers har gett mig ovärderligt stöd genom åren min mamma varit sjuk. De skapade en mötesplats där jag fick...

Läs mer
Jag vill bidra

De unga bakom cancern

Ung Cancer genomförde 2018 den överlägset största undersökningen av unga vuxna cancerberörda någonsin i Sverige. Den visar att stödet för...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer