stöd oss

Skrivet: 16 mars, 2017

Kvinnosjukvården på Sahlgrenska prisas när allt fler överlever äggstockscancer

Äggstockscancer är en besvärlig cancerform som är svår att behandla. Symptomen är ofta otydliga och cancern kan därför vara svår att upptäcka. Tidigare har 40 procent överlevt sjukdomen, men sedan 2011 har överlevnaden tre år efter operation stigit till 61 procent.
Anledningen är att Västra Götalandsregionen för sex år sedan bestämde att vården skulle centraliseras, det vill säga samlas på ett ställe. Det innebär bland annat att patienter från hela regionen nu behandlas på Sahlgrenska sjukhuset och att flera yrkensgrupper så som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, dietister, kuratorer, kirurger med flera samarbetar kring patienten.
– Jag är jätte-jättestolt över det vi har åstadkommit och att vi fått med oss alla dessa människor i arbetet såsom doktorer, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och koordinatorer i regionen.
Det säger Pernilla Dahm Kähler, sektionschef och överläkare inom Gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska till sjukhusets webbsida. Hon fortsätter:
– Jag är också glad att denna patientgrupp belyses och att det hårda arbetet nu ger resultat i form av en högre treårsöverlevnad hos dessa patienter.
Stort grattis till priset och riktigt bra jobbat, säger vi!


Liknande inlägg

Men när får jag ligga igen? – därför pratar Ung Cancer om sex

Sex och cancer. Två ord som befinner sig långt ifrån varandra i de flestas värld. Men efter ett cancerbesked tvingas...

Läs mer
Kampanj

Ung Cancer söker två medlemmar till projekt i Stockholm

Sedan juni månad har Ung Cancer tillsammans med Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset arbetat med att förbättra sjukvården för tonåringar och...

Läs mer
Ung vuxen

Cancervården utvecklas tillsammans med unga cancerberörda

Hur kan vi förbättra sjukvården och livet för tonåringar och unga vuxna med cancerdiagnos? Tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset är Ung...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer