stöd oss

Skrivet: 16 mars, 2017

Kvinnosjukvården på Sahlgrenska prisas när allt fler överlever äggstockscancer

Äggstockscancer är en besvärlig cancerform som är svår att behandla. Symptomen är ofta otydliga och cancern kan därför vara svår att upptäcka. Tidigare har 40 procent överlevt sjukdomen, men sedan 2011 har överlevnaden tre år efter operation stigit till 61 procent.
Anledningen är att Västra Götalandsregionen för sex år sedan bestämde att vården skulle centraliseras, det vill säga samlas på ett ställe. Det innebär bland annat att patienter från hela regionen nu behandlas på Sahlgrenska sjukhuset och att flera yrkensgrupper så som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, dietister, kuratorer, kirurger med flera samarbetar kring patienten.
– Jag är jätte-jättestolt över det vi har åstadkommit och att vi fått med oss alla dessa människor i arbetet såsom doktorer, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och koordinatorer i regionen.
Det säger Pernilla Dahm Kähler, sektionschef och överläkare inom Gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska till sjukhusets webbsida. Hon fortsätter:
– Jag är också glad att denna patientgrupp belyses och att det hårda arbetet nu ger resultat i form av en högre treårsöverlevnad hos dessa patienter.
Stort grattis till priset och riktigt bra jobbat, säger vi!

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

“Mitt liv hade kunnat se annorlunda ut om vården gjort som de skulle från början”

Att cancern upptäcks i tid kan vara avgörande för att överleva. Trots det vittnar flera av våra cancerdrabbade medlemmar om...

Läs mer
Påverkansarbete

“Kommer jag kunna få barn?” – det är dags att prata om fertilitet och cancer

När du får ett cancerbesked är det sällan fertiliteten det första du oroar dig över. Men operationer och tunga cancerbehandlingar...

Läs mer
Cancerkunskap

Var med och skriv under på Ung Cancers namninsamling

Nu behöver vi er hjälp att visa hur viktigt det är att en förändring sker inom Försäkringskassan. Ung Cancer har...

Läs mer
Påverkansarbete

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva