stöd oss

Skrivet: 16 mars, 2017

Kvinnosjukvården på Sahlgrenska prisas när allt fler överlever äggstockscancer

Äggstockscancer är en besvärlig cancerform som är svår att behandla. Symptomen är ofta otydliga och cancern kan därför vara svår att upptäcka. Tidigare har 40 procent överlevt sjukdomen, men sedan 2011 har överlevnaden tre år efter operation stigit till 61 procent.
Anledningen är att Västra Götalandsregionen för sex år sedan bestämde att vården skulle centraliseras, det vill säga samlas på ett ställe. Det innebär bland annat att patienter från hela regionen nu behandlas på Sahlgrenska sjukhuset och att flera yrkensgrupper så som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, dietister, kuratorer, kirurger med flera samarbetar kring patienten.
– Jag är jätte-jättestolt över det vi har åstadkommit och att vi fått med oss alla dessa människor i arbetet såsom doktorer, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och koordinatorer i regionen.
Det säger Pernilla Dahm Kähler, sektionschef och överläkare inom Gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska till sjukhusets webbsida. Hon fortsätter:
– Jag är också glad att denna patientgrupp belyses och att det hårda arbetet nu ger resultat i form av en högre treårsöverlevnad hos dessa patienter.
Stort grattis till priset och riktigt bra jobbat, säger vi!


Liknande inlägg

Hur har du påverkats av Covid-19? Var med i Ung Cancers undersökning

Att vara ung vuxen cancerdrabbad eller närstående under en pågående pandemi kan vara otroligt tungt. Att själv vara i riskgrupp...

Läs mer
Ung vuxen

Tack för 2020!

Att året 2020 kommer gå till historien, det är vi nog alla överens om. Att pandemins intågande satte Ung Cancers verksamhet på prov...

Läs mer
Ung Cancer

Nu söker vi dig som vill vara med i en ny frilufts- och semesterstudie

De senaste åren har det bland människor i allmänhet samt inom forskning uppmärksammats att vistelse i naturen kan bidra till...

Läs mer
Ung vuxen

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer