AKTUELLT
Aktuell kategori
Andra kategorier
Skrivet: 16 mars, 2017
Kvinnosjukvården på Sahlgrenska prisas när allt fler överlever äggstockscancer
Äggstockscancer är en besvärlig cancerform som är svår att behandla. Symptomen är ofta otydliga och cancern kan därför vara svår att upptäcka. Tidigare har 40 procent överlevt sjukdomen, men sedan 2011 har överlevnaden tre år efter operation stigit till 61 procent.
Anledningen är att Västra Götalandsregionen för sex år sedan bestämde att vården skulle centraliseras, det vill säga samlas på ett ställe. Det innebär bland annat att patienter från hela regionen nu behandlas på Sahlgrenska sjukhuset och att flera yrkensgrupper så som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, dietister, kuratorer, kirurger med flera samarbetar kring patienten.
– Jag är jätte-jättestolt över det vi har åstadkommit och att vi fått med oss alla dessa människor i arbetet såsom doktorer, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och koordinatorer i regionen.
Det säger Pernilla Dahm Kähler, sektionschef och överläkare inom Gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska till sjukhusets webbsida. Hon fortsätter:
– Jag är också glad att denna patientgrupp belyses och att det hårda arbetet nu ger resultat i form av en högre treårsöverlevnad hos dessa patienter.
Stort grattis till priset och riktigt bra jobbat, säger vi!
Vill du få stöd?
Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.
Läs mer här om hur du kan få stöd!