stöd oss

Skrivet: 15 mars, 2021

Hur kan naturen hjälpa unga vuxna cancerdrabbades hälsa?

Mats och Miek Jong vid Mittuniversitetet genomför en studie som undersöker hur naturvistelser och återhämtning kan påverka hälsa och välmående hos unga canceröverlevare.

De är båda forskare som länge studerat hur vi genom nya metoder och tekniker kan främja och stötta hälsan hos människor. Mats forskning har formats av både hans erfarenhet som sjuksköterska men även hans egna fritidsintressen. Miek kommer från början från Holland och har en bakgrund som forskare. Hennes forskning har fokuserat på att studera hälsofrämjande områden och vad man själv kan göra för att må bättre. Tack vare deras stora intresse för naturen har de båda fått ta del av de positiva egenskaperna friluftslivet kan ha på ens välmående. Mats berättar om inspirationen för projektet:  

“Sjukvården fungerar bra för de som är sjuka men när man väl har blivit färdigbehandlad finns oftast inte mycket stöd. Vi vill se hur naturen kan påverka hälsan, hur avslappning och vandring i naturen kan hjälpa måendet. Vi hoppas hitta ett stöd för unga, en grupp som kan uppleva stora konsekvenser om de inte får stöd i hur man tar sig vidare i livet.”

 Photo: Vegard Sørnes (NAFKAM)

Hur kan naturen påverka hälsan?

Därför har de utifrån sitt jobb som lärare och forskare vid på Mittuniversitetet startat en studie. Den ska undersöka hur naturvistelser och återhämtning kan påverka hälsa och välmående hos unga canceröverlevare. Mats och Miek inspirerades av kunskapsluckorna som både finns inom studier för unga vuxna men även studier om naturens påverkan på hälsan. 

Studien har utvecklats i samverkan med bland annat Ung Cancer, och i pilotstudien kommer hälsoeffekter jämföras för unga canceröverlevare. Deltagarna delas upp i två olika gruppen. Antingen deltar man i en åtta dagars vandring i Höga Kustenområdet eller tillbringar en semestervecka på hotell, båda med fokus på avkoppling och återhämtning. Miek berättar om det viktigaste att tänka på om man vill vara med i studien. 

“Vi ska vandra i naturgruppen så man bör kunna ta sig fram och gå 2 km utan vila, men det innebär såklart inte att vi inte kommer anpassa oss för att man ska kunna vara med. Det viktigaste att ha med sig som deltagare är att man känner att det är en möjlighet att komma ut.” 

Gör det tillsammans

Mats och Miek har själva lång erfarenhet inom ämnet. De tar även med sig ett team som har både friluftskompetens och bakgrund inom sjukvården. Flera i teamet har dessutom terapeutisk erfarenhet för att kunna stötta deltagarna. Mats lyfter en viktig sista del att ha med sig i in i projektet, att man inte kommer vara ensam. 

“Något som båda grupperna kommer ha möjlighet till är att träffa andra som går igenom liknande situationer. Känner man att man har en önskan att testa vandra men inte vågat själv är det här en bra möjlighet. Vi kommer vara tillsammans och stötta alla i gruppen. Vi hoppas att erfarenheten ska kunna ge verktyg för en bättre vardag, oavsett vilket program man är med i.” 

Anmälan har öppnat och intresset har varit stort, men det finns fortfarande tid att anmäla sig. Det är gratis att delta och kommer vara en erfarenhet för livet. Läs mer om studien och hitta anmälan här.

Foto i header: Joshua Bright (www.joshuabright.com)


Liknande inlägg

Ung Cancer tar plats i regeringens patientråd

Ett bevis på att Ung Cancers påverkansarbete ger effekt är att Ung Cancer nu blivit inbjuden att ta en plats...

Läs mer
Cancerkunskap

Tidig och korrekt cancerdiagnos korrelerar med bättre upplevelse av vårdförloppet

Det visar en ny undersökning från All.Can Sverige. Träffsäkerheten i första kontakten med sjukvården har stor påverkan på hur resten...

Läs mer
Cancerkunskap

Spring Fuck Cancer-loppet i höst!

Efter vårens succé Ung Cancer-milen kommer nu Fuck Cancer-loppet. Denna gång i tre olika distanser 5, 10 eller 21 kilometer....

Läs mer
Jag vill bidra

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer