stöd oss

Skrivet: 30 maj, 2017

Fler givare behövs till Tobiasregistret

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller, leukemi är en av dem. Blodstamceller kan alltså rädda liv, men då krävs det att man hittar rätt givare.
Ungefär en fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få sina nya stamceller av en familjemedlem. För de som inte kan det, krävs det att många är beredda att ställa upp, så att alla som behöver kan hitta en lämplig givare. Ju fler potentiella givare som finns att välja på, desto större chans att hitta en som passar helt enkelt. Och det är här som Tobiasregistret kommer in i bilden.
I deras register finns tiotusentals potentiella givare av blodstamceller. Det är personer som har anmält sig och gått med och det är hit, och till liknande register i resten av världen, som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller.
Men alla som behöver hittar inte någon lämplig givare. Därför behöver fler gå med i Tobiasregistret. Det tar bara några minuter, men kan vara ett helt liv.
Just nu kör Tobiasregistret en kampanj som går ut på att fler ska gå med och vi vill såklart göra vad vi kan för att hjälpa till!
Alla kan inte ge blodstamceller, men tillsammans kan vi sprida ordet så att fler vet om att möjligheten finns. Just nu söker Tobiasregistret särskilt efter killar under 30 år i registret.
Klicka här för att läsa mer om Tobiasregistret, vad det innebär att bli givare och hur man gör.


Liknande inlägg

Hur har du påverkats av Covid-19? Var med i Ung Cancers undersökning

Att vara ung vuxen cancerdrabbad eller närstående under en pågående pandemi kan vara otroligt tungt. Att själv vara i riskgrupp...

Läs mer
Ung vuxen

Tack för 2020!

Att året 2020 kommer gå till historien, det är vi nog alla överens om. Att pandemins intågande satte Ung Cancers verksamhet på prov...

Läs mer
Ung Cancer

Nu söker vi dig som vill vara med i en ny frilufts- och semesterstudie

De senaste åren har det bland människor i allmänhet samt inom forskning uppmärksammats att vistelse i naturen kan bidra till...

Läs mer
Ung vuxen

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer