stöd oss

Skrivet: 5 juni, 2017

"Filmen ska fungera som en frizon"

Bild från filmen. En patient sitter i rullstol och håller en annan person i handen.

Ur filmen ”Drömmarnas värld”.


– Det handlar om känslan av att vilja fly från sin kropp och byta ut den och hur det är att känna sig frisk i huvudet, men ändå sviken av sin kropp, säger Jean-Claude.
Jean-Claude var åtta år när hans tvillingbror fick sin cancerdiagnos. En stor del av barndomen och tonåren tillbringade de på olika sjukhus i Stockholm där de kom i kontakt med andra cancerdrabbade barn och unga vuxna.
– Under alla dessa år märkte vi en gemenskap mellan dessa patienter. De såg sig själva som friska, i deras huvuden var de friska, kroppen var det enda som inte fungerade och som svek dem, säger Jean-Claude.
Ur dessa tankar föddes idén om att göra en film, en idé som Jean-Claude gjorde till verklighet strax efter att hans bror dog för sju år sedan. Filmen ”Drömmarnas värld” är en kortfilm, baserad på Jean-Claudes och hans brors egna erfarenheter och tankar.
I centrum står Peter, en ung vuxen som har en obotlig hjärntumör och vet att han inte har långt kvar. Han söker stöd och trygghet i drömmarna och flyr tillbaka i tiden för att en sista gång få känna hur det är att leva utan att vara sjuk. I drömmarna är han hel igen, men präglas av det förflutna.
– Målet med ”Drömmarnas värld” är både praktiskt och filosofiskt. Vi vill att filmen ska fungera som en frizon, men också få oss att reflektera över vår relation till det som befinner sig utanför drömmarna, säger Jean-Claude.
Arbetet med filmen har pågått i fem år och är ännu inte klart. Klicka här för att läsa mer om filmen och om vilka möjligheter det finns att själv engagera sig.

Bild på Jean-Claude

Jean-Claude Boeke


Personer kramas under inspelningen.

Från inspelningen av ”Drömmarnas värld”


Liknande inlägg

Hur kan naturen hjälpa unga vuxna cancerdrabbades hälsa?

Mats och Miek Jong vid Mittuniversitetet genomför en studie som undersöker hur naturvistelser och återhämtning kan påverka hälsa och välmående...

Läs mer
Ung vuxen

Kitty fick inte säga ett sista hejdå till sin pappa

“Pappa fick inte ta emot besök hans sista vecka i livet och då var han i kritiskt tillstånd. Han dog...

Läs mer
Cancerkunskap

Sveriges beslutsfattare sviker unga vuxna under pandemin

Att drabbas av cancer när livet knappt hunnit börja är redan en svår uppgift, att leva som ung vuxen cancerdrabbad...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer