stöd oss

Skrivet: 5 juni, 2017

"Filmen ska fungera som en frizon"

Bild från filmen. En patient sitter i rullstol och håller en annan person i handen.

Ur filmen ”Drömmarnas värld”.


– Det handlar om känslan av att vilja fly från sin kropp och byta ut den och hur det är att känna sig frisk i huvudet, men ändå sviken av sin kropp, säger Jean-Claude.
Jean-Claude var åtta år när hans tvillingbror fick sin cancerdiagnos. En stor del av barndomen och tonåren tillbringade de på olika sjukhus i Stockholm där de kom i kontakt med andra cancerdrabbade barn och unga vuxna.
– Under alla dessa år märkte vi en gemenskap mellan dessa patienter. De såg sig själva som friska, i deras huvuden var de friska, kroppen var det enda som inte fungerade och som svek dem, säger Jean-Claude.
Ur dessa tankar föddes idén om att göra en film, en idé som Jean-Claude gjorde till verklighet strax efter att hans bror dog för sju år sedan. Filmen ”Drömmarnas värld” är en kortfilm, baserad på Jean-Claudes och hans brors egna erfarenheter och tankar.
I centrum står Peter, en ung vuxen som har en obotlig hjärntumör och vet att han inte har långt kvar. Han söker stöd och trygghet i drömmarna och flyr tillbaka i tiden för att en sista gång få känna hur det är att leva utan att vara sjuk. I drömmarna är han hel igen, men präglas av det förflutna.
– Målet med ”Drömmarnas värld” är både praktiskt och filosofiskt. Vi vill att filmen ska fungera som en frizon, men också få oss att reflektera över vår relation till det som befinner sig utanför drömmarna, säger Jean-Claude.
Arbetet med filmen har pågått i fem år och är ännu inte klart. Klicka här för att läsa mer om filmen och om vilka möjligheter det finns att själv engagera sig.

Bild på Jean-Claude

Jean-Claude Boeke


Personer kramas under inspelningen.

Från inspelningen av ”Drömmarnas värld”


Liknande inlägg

Hur har du påverkats av Covid-19? Var med i Ung Cancers undersökning

Att vara ung vuxen cancerdrabbad eller närstående under en pågående pandemi kan vara otroligt tungt. Att själv vara i riskgrupp...

Läs mer
Ung vuxen

Vill du bidra till forskning och utveckling för bättre stöd till unga cancerdrabbade?

Nu kan du vara med och bidra till forskning och utveckling för bättre stöd till unga cancerdrabbade, genom att vara...

Läs mer
Cancerkunskap

Oscar om sitt livs tuffaste besked

”Tre dagar efter min 27-åriga födelsedag, den 23:e april 2018, fick jag mitt livs tuffaste besked. Jag fick veta att...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer