stöd oss

Skrivet: 1 oktober, 2016

Emma sa ja till operationen

Emma lutar sig mot en gåmaskin efter opertionen. Huvudet är bandagerat.

Foto: Caroline Broberg


Operationen kunde ge Emma Skoglund ytterligare några år i livet. Samtidigt var risken stor att hon skulle bli rullstolsburen och beroende av personliga assistenter. Emma var smärtsamt medveten om att tumören när som helst kunde börja växa igen – ändå kom läkarnas besked som en chock.
– Operationen skulle kunna ge mig några år till, men det var inte ens säkert att jag skulle överleva den. Och om tumören ändå började växa igen efteråt, vad är det då värt? Läkarna har sagt till mig att jag leker med tiden, säger Emma.

Svaret kom i Sydafrika

Det var helt och hållet upp till henne själv att fatta det svåra beslutet. Emma pendlade fram och tillbaka i sina tankar. Den centrala frågan: Vad är det egentligen som gör ett liv värt att leva? För Emma Skoglund kom svaret under en resa till Sydafrika dit hon åkte med andra unga cancerberörda. Resan arrangerades inom ramen för Ung Cancers mentorskapsprogram. Syftet – att få deltagarna att våga utmana sina trygghetszoner och komma fram till vad de tycker är viktigt för att höja sin livskvalitet. I kåkstaden Langa besökte gruppen ett fritidscenter för barn och unga som drivs av organisationen Project Playground. Där kom vändningen.
–  När vi var där blev det så tydligt att min bild av livskvalitet inte alls stämmer. I Langa är befolkningen fattig, de saknar mat och lever i misär. De har ju inte haft friheten att välja, betyder det att de därmed inte har någon livskvalitet? Då insåg jag att livskvalitet för mig handlar om att ha familj och vänner som man älskar och som älskar en tillbaka, säger Emma Skoglund.

Lyckad operation

När hon kom hem hade hon bestämt sig för att genomföra operationen. Den ägde rum i våras – och gick bra. Till en början efter operationen var Emma sprudlande glad, men nu, några månader senare, känner hon sig mer kluven.
– Det känns såklart helt fantastiskt att jag har genomgått en så stor operation och att jag inte är mer påverkad än jag är fysiskt. Samtidigt tänker jag mer och mer på hur skört livet faktiskt är och hur oviss framtiden är.
Den för Emma Skoglund så viktiga resan till Sydafrika finansierades av företag som Ung Cancer samarbetar med. Som en del av mentorskapsprogrammet parades alla deltagare ihop med varsitt företag och fick en mentor. På företaget On Interiör, som ligger bakom de uppmärksammade Burn Cancer-ljusen som säljs till förmån för Ung Cancer, hittade Emma mentorn Beatrice Lindgren som varit ett stort stöd på vägen.
– Det har hjälpt mycket att Beatrice har kommit med utifrånperspektivet. Hon är ifrågasättande på ett schysst sätt och brukar säga att jag inte ska låta cancern stoppa mig, säger Emma.
Beatrice Lindgren ger en samstämmig bild.
– Vi har pratat mycket om sjukdomen, relationer och om att bryta rutiner. Jag har försökt få henne att fokusera på sig själv och städa bort negativ energi.
Emma Skoglund har ännu inte röntgats efter operationen, så hon vet inte om tumören har börjat växa igen. Men hon vet att det bara är en tidsfråga.
– Jag vet att läkaren kan ringa när som helst och säga att tumören är aktiv igen. Om jag ska tillvara på livet så är det nu jag har chansen.

Pendlar mellan glädje och oro

Emma Skoglund gör varje dag allt hon kan för att ta den chansen. Just nu planerar hon för att börja föreläsa om sin situation och hon vill också skriva en bok.
– Jag vill göra något bra av det jag har drabbats av. Inför operationen kände jag att mitt liv hade satts på paus. Nu har jag delvis tryckt på play igen, men min vardag består av mycket pendlande mellan att vara lyrisk inför framtiden och våga satsa på den, och rädslan över att tumören ska växa. Det är en svår balansgång, men jag är sjukt glad att jag valde att ta riskerna det innebar och sa ja till operationen.
Fakta: Emma Skoglund
Ålder: 27
Bor: Borlänge
Intressen: Umgås med mina närmaste, träning och hälsa, att skriva, resa och utmana mig själv.
Blogg: http://finest.se/emmaskoglund/

emma-6
emma-3
emma-5
emma-4


Liknande inlägg

”Även om hon var en stark person tror jag att ensamheten hade gjort henne ännu sjukare.”

Tidigt 2018 fick Karlas syster sitt cancerbesked, 24 år gammal. Millaray, eller Mia som hon också kallades, gick bort bara...

Läs mer
Cancerkunskap

”Min första tanke var: vad innebär egentligen det här för mig med nedsatt lungkapacitet?”

Michael var bara 18 år när han fick sin cancerdiagnos. Han besökte läkaren med en svullnad under nyckelbenet han hade...

Läs mer
Cancerkunskap

Kitty fick inte säga ett sista hejdå till sin pappa

“Pappa fick inte ta emot besök hans sista vecka i livet och då var han i kritiskt tillstånd. Han dog...

Läs mer
Cancerkunskap

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer