Emma Skoglund

Emma Skoglund vill sprida kunskap om att sitt liv med en obotlig hjärntumör och bröstcancer men att samtidigt också vara närstående till någon cancerdrabbad.

Jag vill avdramatisera cancer och även sprida kunskap kring livet med kronisk cancer, hjärntrötthet och psykisk ohälsa.

Kort om mig:
Jag är 28 år och bor i Västerås. Min relation till cancer är komplicerad. Den började hösten 2011 då jag fick beskedet obotlig hjärntumör. Jag opererades och strålades, tumören blev mindre och man köpte mig mer tid i livet. Hösten 2015 ringde min syster och berättade att hon drabbats av bröstcancer, som i dag spridit sig i kroppen. Sommaren 2017 när jag stod inför min tredje hjärnoperation upptäckte jag en knöl i bröstet och fick sedan diagnosen bröstcancer. I dag går jag på cellgifter och har med alla cancererfarenheter hittat något som ger mig otroligt mycket mening i livet – att jobba med och engagera mig i cancerfrågor.

Vad jag föreläser om:
Jag föreläser om hur det är att leva med kronisk cancer i hjärnan och allt vad det innebär. Hur jag har hanterat det, mina innersta tankar och känslor. Jag pratar om hjärntrötthet, vikten av att inte glömma personen bakom sjukdomen och hur humorn har hjälpt mig. Varför jag döpt mina tumörer till Mårten och Märta till exempel. Jag vill berätta hur Ung Cancer har hjälpt mig och hur det samtidigt är att vara närstående till min syster.

Varför jag föreläser:
För mig känns uppdraget så viktigt just för att det fortfarande finns mycket rädsla, okunskap och fördomar kring cancer. Jag vill avdramatisera cancer och även sprida kunskap kring livet med kronisk cancer, hjärntrötthet och psykisk ohälsa.

Boka en föreläsning med Emma.