Anne Lindahl

Anne Lindahl har Hodgkins lymfom. Nu vill hon berätta om livet som ung vuxen cancerdrabbad och vilken skillnad Ung Cancer gör.

Jag vill skildra hur det kan vara att drabbas av cancer som ung vuxen – när du står där med dina planer och drömmar och tror att hela livet väntar.

Kort om mig:
Jag är en 30-åring från Göteborg men sedan en tid tillbaka bor jag i Lund. Till vardags jobbar jag som psykolog och yogalärare. Jag inspireras av människomöten och brinner för frågor som rör vård och hälsa.

Vid 26 års ålder drabbades jag av Hodgkins lymfom och har kämpat mot cancern sen dess. Jag har behandlats med olika typer av cellgifter och genomgått en autolog stamcellstransplantation, vilket tyvärr inte hjälpt. I samband med mitt andra återfall så fick jag möjlighet att delta i en internationell forskningsstudie och prova immunterapi. I nuläget har jag en hög livskvalité och känner mig frisk, även om den senaste PET-scannen tyder på att cancern finns kvar. Efter en sjukdomsprocess på över fyra år så har jag tvingats lära mig att leva med cancern och alla utmaningar som det innebär.

Vad jag föreläser om:
Jag vill skildra hur det kan vara att drabbas av cancer som ung vuxen – när du står där med dina planer och drömmar och tror att hela livet väntar. Genom exempel från mina egna erfarenheter kommer jag att belysa utmaningar jag ställts inför och illustrera vad som kan vara såväl hjälpande som stjälpande under en sjukdomsprocess.

Jag berättar också mer om Ung Cancer och på vilket sätt organisationen gör skillnad. Det blir en föreläsning från hjärtat om hur det är att ha en dödlig sjukdom och samtidigt försöka leva.

Varför jag föreläser:
Jag vill nå ut och visa att unga vuxna cancerberörda finns. För även om vi borde få vara i början av livet med våra drömmar och planer, så blir det inte alltid så. Det känns viktigt att öka kunskapen kring vår målgrupp och illustrera hur förutsättningar, utmaningar och behov kan skilja sig jämfört med cancerberörda i andra åldrar.

Jag vill så tankefrön, bidra till förståelse och inspirera till nya perspektiv. Jag hoppas på att kunna motverka fördomar och stigma som ibland drabbar de redan drabbade. Cancer finns omkring oss och det känns viktigt att prata om!

Boka en föreläsning med Anne.