Cancer & biverkningar

Att behandlas mot cancer kan medföra en mängd olika komplikationer och men. Här har vi därför samlat medlemmars frågor om just cancer och biverkningar. Det är onkologsjuksköterskan Lenita Lundin från Cancerrådgivningen som svarar på frågorna.

Du kan läsa mer om Lenita Lundin och Cancerrådgivningen genom att klicka här.

Jag har fått cellgiftsbehandling och jag känner mig konstant trött. Min läkare säger att jag lider av ”fatigue”. Går det att minska tröttheten eller göra situationen bättre på något sätt?

– För det första vill jag säga att det tar tid innan man känner sig piggare igen. Det tar oftast längre tid än man har tänkt sig och längre tid än man har lust med. Tyvärr går tröttheten inte att vila bort. Tvärtom visar erfarenhet och numera forskning att fysisk aktivitet är till det allra bästa för att börja bli piggare och återhämta sig snabbare. Självklart kan du vila om du behöver, men att försöka sova bort tröttheten fungerar som sagt inte. Välj någon fysisk aktivitet du tycker om att göra och som passar dig.

Det kan kännas tufft att komma igång på egen hand. Börja gärna med dagliga promenader och fråga din läkare/sjuksköterska om du kan få kontakt med en sjukgymnast för att få stöd. Att göra aktiviteter som ökar pulsen är bra.

Regelbundna vanor hjälper också till när man ska börja känna sig som ”vanligt” igen. Försök äta bra mat (se livsmedelsverkets hemsida) på regelbundna tider och ha regelbundna sovvanor. Träffa vänner/familj och gör saker du tycker om att göra.

Jag har en hjärntumör och efter behandling har jag väldigt svårt för att koncentrera mig då det är mycket ljud och rörelse omkring mig. Läkarna säger att det är en vanlig biverkning och att det kallas för ”hjärntrött”. Vad är det egentligen och hur kan jag lindra mina besvär?

– Hjärntrötthet är en vanlig biverkning när man har en sjukdom i hjärnan. Det går inte att säga exakt vad det beror på, men man tror att det beror på att hjärnans stödjevävnadsceller är påverkade.

Det är viktigt att ta regelbundna pauser, och att inte överanstränga sig. Det kan kännas bättre om man till exempel har solglasögon eller öronproppar, som kan hjälpa till att ”sortera bort” störande bakgrundsintryck. Hjärntrötthet kan leda till att man känner oro, ångest och depression, vilket kan göra att man inte märker av själva hjärntröttheten. Dessa symptom kan vid behov behandlas med olika typer av medicin som lindrar. Det tar ofta lång tid att hämta sig från hjärntrötthet och man får pröva sig fram med vad man mår bäst av.

Efter min cellgiftsbehandling så har jag fått problem med kyla i händer och fötter. Vad beror det på och vad kan jag göra åt det?

– Det är en vanlig biverkan vid en viss typ av cellgifter och det brukar försvinna av sig själv. Gör det inte det ska du tala med din läkare. Det du själv kan göra är att till exempel tvätta händerna i lite varmare vatten än vanligt, använda fingervantar när du ska ta något i kylen eller frysen. Ta också på dig vantarna innan du går ut. Ha en halsduk som du kan dra upp över munnen så att du slipper andas in kall luft. Klä dig varmt när det är kallt ute.

Jag har fått irritation på huden efter min strålbehandling. Vad kan jag göra för att underlätta?

– Det är vanligt med hudreaktioner i samband med strålbehandling. Vad man kan göra beror på hur irriterad huden är. Du kan kontakta din kontaktsjuksköterska eller sjuksköterska på strålbehandlingen som hjälper dig att bedöma vad du kan göra för att underlätta dina besvär.

Några allmänna råd är att:

 • Hålla huden mjuk och smörja sig dagligen. Använd en parfymfri mjukgörande kräm, till exempel Essex som finns på Apoteket.
 • Tänk på att ha kläder i bomull som inte är tajta.
 • Tvätta huden med mild tvål och vatten. Torka försiktigt genom att badda med handduken.

Jag har opererat bort en kroppsdel och ibland får jag fantomsmärtor och det gör väldigt ont. Hur kan jag hantera eller lindra dessa besvär?

– Fantomsmärtor innebär att man har ont någonstans där man egentligen inte kan ha ont och det kan vara både besvärligt och obehagligt. Fantomsmärtor kan man behandla med en mängd olika metoder.

Ett exempel är så kallad spegelterapi, olika typer av läkemedel, akupunktur och nervstimulering. Kontakta din läkare, så kan hen skriva en remiss till en smärtläkare som kan hjälpa dig med lämplig smärtlindring.

Jag får cellgifter och är väldigt illamående och har svårt att äta. Några tips på hur man enklast får i sig mat?

– Det är inte lätt att äta när man mår illa. Ibland behöver man mediciner som skyddar magslemhinnan och läkemedel mot illamående för att må bättre. En del tycker att det hjälper att få akupunktur, tala med din kontaktsjuksköterska om detta. Nedan följer några tips som kan underlätta ätandet när du mår illa. Tänk på att det kommer att gå över.

 • ”Småät”, ät och drick små mängder vid flera/många tillfällen under dagen. Vänta inte mer än två timmar mellan ät-/eller dryckestillfällena. Lång tid mellan målen ökar ofta illamåendet.
 • Prova ”lättare” typ av mat som till exempel kräm med mjölk, fil/yoghurt med flingor, smörgås och soppa.
 • Om du mår illa på morgonen så försök att äta och dricka något innan du stiger upp från sängen, till exempel lite saft och ett kex eller en skorpa.
 • Varm mat luktar mer och kan förvärra besvären. Låt maten svalna innan du äter eller välj kalla rätter.
 • Salt mat kan brukar gå lättare. Prova till exempel salta kex, salta pinnar, rostat bröd med kaviar och buljong.
 • Glöm inte bort att dricka och drick gärna klunkvis under dagen. Har du svårt att äta tillräckligt så välj gärna energirik dryck som till exempel saft, måltidsdryck eller drickyoghurt.
 • Vädra innan du äter, så det inte luktar matos.
 • Vila efter att du ätit, gärna med huvudet högt.

Min partner har gått igenom en strålbehandling mot halsen och har nu svårt att äta och ibland svälja på grund av smärtor. Hur kan jag hjälpa min partner med kosten?

– Slemhinnorna blir alltid påverkade när man får strålbehandling mot halsen. Det bästa är att ta kontakt med en dietist som kan ge din partner individuell hjälp. Det kan underlätta att ta smärtstillande läkemedel innan måltiden. När man har ont i munnen finns risk att man får i sig för lite näring och minskar i vikt. Det är viktigt att äta så energirikt som möjligt och att välja mjukare och mer lättäten mat. Här kommer några allmänna råd:

 • Välj mjuk och flytande mat som till exempel gröt, omelett, fiskrätter, köttfärsrätter, barnmatsburk berikad med grädde eller smör/margarin och redda soppor.
 • Gör pulversoppor och välling på mjölk istället för vatten.
 • Servera rikligt med sås till maten.
 • Välj standardprodukter framför lätt- och lightprodukter, till exempel standardmjölk framför lättmjölk.
 • Om du äter små portioner, tänk på att äta oftare.
 • Lägg till mellanmål som till exempel kräm med mjölk, yoghurt, Yoggi dröm, Risifrutti, glass, nyponsoppa eller avokado.
 • Drick energirika drycker som mjölk, drickyoghurt, mild måltidsdryck/saft och mjölkig näringsdryck i stället för vatten.
 • Avsluta måltiden med en efterrätt till exempel turkisk yoghurt med honung, gräddglass eller chokladpudding.
 • Tillsätt en klick margarin/smör/olja på ris, pasta, potatis och kokta grönsaker.
 • Var försiktig med starka kryddor, rökt mat, citrusfrukter och syrliga juicer.
 • Undvik att äta maten alltför varm, det är oftast lättare att äta den ljummen eller kall.

Jag ska göra en operation för en hjärntumör. Jag känner mig orolig för hur operationen kommer påverka mitt hår. Kan det börja växa ut hår igen på ärret eller kommer hårväxten förändras permanent?

– Hårsäckarna kan skadas av en operation. Oftast är det inget som syns eftersom hårsäckarna sitter tätt på huvudet och då syns det inte alls förutom om man lyfter upp håret för att titta på ärret.

Min pappa har fått behandling för skelettcancer. Han känner otroligt mycket smärta i benen och ner i fötterna. Han säger att det påminner om väldigt stark växtvärk. Finns det något man kan göra för att få bort smärtan eller i alla fall lyckas hantera den bättre?

– Det är vanligt med smärtor om man har cancer i skelettet. Förutom effektiva läkemedel så blir många hjälpta av att röra på sig om man kan. Din pappa ska ta kontakt med sin kontaktsjuksköterska eller läkare för att få bedömning och behandling för sina smärtor.

Jag fick tjocktarmscancer och opererades för ett halvår sedan. Efter operationen blev jag tvungen att använda stomipåse eftersom en stor del av tarmen där cancern satt är bortopererad. Jag undrar om man brukar ha en stomipåse hela livet eller om man faktiskt kan bli av med den efter ett tag?

– Det kan bero på hur din cancer satt eller hur stor del av tarmen som opererats bort. Men generellt går det att operera ner tarmen igen. Det gör man ibland när behandlingen är klar och det har gått en tid. Så fråga din läkare hur det är för dig.

​Jag fick cellgifter 2013 och har sen våren 2016 haft problem med illamående och magkatarr. Det har gått i perioder och jag har gjort flera undersökningar som inte visat på något ovanligt. Min läkare har sagt att det troligtvis kan bero på cellgifterna. Är det vanligt att få problem med magen och illamående flera år efter behandling? Och har ni några tips på vad som kan hjälpa eller lindra besvären?

– Dyspepsi/magkatarr kan ha flera orsaker. Funktionell dyspepsi är den vanligaste, och beror på att man har en ökad känslighet i magsäckens och tolvfingertarmens känselnerver. Vid funktionell dyspepsi är de prover och undersökningar som görs normala. Det verkar stämma in på dig. Du kan pröva att undvika att äta och dricka det som brukar ge besvär, till exempel fet, salt, rökt eller stekt mat, starka kryddor, kaffe och alkohol. Även oregelbundna måltider och tobak kan ge besvär.

Eftersom det inte är känt varför man får funktionell dyspepsi finns det ingen behandling som gör att man för alltid blir av med besvären. Men för en mindre del kan besvären lindras med hjälp av läkemedel.