Sex & Samliv

Det är väldigt vanligt att sex- och samlivet påverkas av en cancerdiagnos. Lusten kan försvinna, det kanske gör ont och många känner sig obekväma med hur kroppen förändras.

Förändringarna kan vara både fysiska och psykiska. Det är vanligt att cancerpatienter inte känner sig lika sugna på sex framför allt i början av sjukdomstiden och under behandlingarna. En del behandlingar påverkar nivåerna av könshormoner i kroppen vilket kan göra att sexlusten minskar. Stress och oro kan också göra att lusten påverkas och för en del gör det ont att ha sex. Situationen kan bli ännu svårare om partnern också tappar lusten att vara nära, kanske av rädsla för att det ska göra ont eller att sjukdomen ska förvärras. Men kom ihåg: Cancer smittar inte och det går att vara precis så intim man vill och orkar. Hur vi reagerar på en cancerdiagnos och på behandlingarna är väldigt olika. Här finns inga rätt eller fel! En del får en större lust att vara nära och det är precis lika okej.

Ett vanligt problem för många som får en cancerdiagnos är att de tror att andra inte längre tycker att de är sexuellt attraktiva. För många cancerpatienter påverkas utseendet: Några tappar håret, opererar bort kroppsdelar, går upp eller ner i vikt eller får ärr. Man kanske inte alls känner igen sin egen spegelbild. På flera sjukhus finns i dag sexologiska mottagningar eller sex- och samlevnadsmottagningar där du som patient kan komma i kontakt med läkare, psykologer och kuratorer som är experter på just frågor som rör sex. Det kan också vara bra att redan innan behandlingarna börjar fråga läkaren hur sex- och samlivet kan påverkas så att man i alla fall är lite förberedd. Men det är också viktigt att vården tar ansvar för dessa frågor och informerar.

Frågor om sex och samliv kan vara jobbiga både för den som har ett förhållande och för den som är singel. Hur ska jag våga närma mig en ny partner? Hur berättar jag att jag haft cancer? Vad kommer hen tycka om mina ärr? Det finns inga rätt eller fel i när eller hur du ska berätta. Gör det som känns bäst för dig, på det sätt som du mår bäst av.

Ta det i din takt

Oavsett hur du mår och hur din lust till sex- och samliv påverkas av din eller din närståendes sjukdom: Ta det i din takt! Känn inte att du måste ha sex, utan testa dig fram. Ge dig/er tid att hitta vad som känns bra. Se till att prata med varandra och vara öppna med hur ni känner. Som medlem i Ung Cancer kan du logga in här på hemsidan och i forumet UC Snacka prata med andra unga vuxna cancerdrabbade och närstående om deras erfarenheter och upplevelser.

Sexualitet inte bara om sex, utan även om självkänsla och hur man känner sig inför sig själv och sin kropp. När unga vuxna får cancer kan den egna sexuella utvecklingen ”stanna av”. Den som har blivit sjuk kanske flyttar hem till sina föräldrar, får hoppa av skolan och flytta in i en sjukhusvärld.

Klicka här för att komma till 1177 där du kan läsa mer om cancer och sexualitet.

Här kan du se ett sammandrag av Ung Cancer Forum – ett samtal om sex, normer och cancer från Göteborgs Stadsmuseum i mars 2016.