Fertilitet

En del cancerbehandlingar påverkar möjligheten att kunna få biologiska barn efteråt. Det är viktigt att du eller din närstående redan innan behandlingarna börjar få veta vilka risker som finns och om det går att frysa ner ägg eller lämna in sperma.

Möjligheterna att kunna få biologiska barn efter cancern beror på vilken cancerform man har och vilka behandlingar man får. För dig som är ung när du behandlas kanske detta inte ens är något du funderar på. Men det är viktigt att du eller din närstående ändå erbjuds att få all information så tidigt som möjligt, så att ingenting kommer som en chock längre fram.

Läkaren ska ju självklart berätta för dig eller dina närstående hur det ligger till, men det är också bra att själv ställa alla frågor du har.

Ofta går det att frysa ner ägg eller lämna sperma innan behandlingen börjar. På så sätt ökar chanserna att kunna få biologiska barn framöver.

Klicka här för att komma till 1177 där du kan läsa mer om cancer och fertilitet.

Här kan du se ett sammandrag av Ung Cancer Forum – ett samtal om sex, normer och cancer från Göteborgs Stadsmuseum i mars 2016.