stöd oss

Skrivet: 20 oktober, 2016

Blåvitt och Ung Cancer håller koll på bollarna

Har du koll på dina bollar? Vet du hur du ska klämma och känna för att upptäcka om något är fel? På måndag uppmärksammar Blåvitt och Ung Cancer gemensamt hur viktigt det är att hålla koll på bollarna, även utanför planen.
– Testikelcancer är en cancerform som de flesta överlever, om cancern upptäcks i tid. Därför är det otroligt viktigt att alla pungbärare lär sig hur man känner igenom sin pung för att tidigt upptäcka förändringar. Vi är oerhört tacksamma över att IFK hjälper oss att uppmärksamma detta i samband med matchen på måndag, säger Ung Cancers generalsekreterare Camilla Tuneberg.
Satsningen är en fortsättning på Ung Cancers projekt ”Kolla pungen” som startade 2013. Till matchen på måndag har Ung Cancer och IFK gemensamt spelat in filmer där profilerna John Alvbåge  och Patrik Karlsson Lagemyr berättar hur de själva håller koll på sina bollar och uppmanar andra att göra detsamma.
– För oss är detta livsviktig information som vi tillsammans med Ung Cancer har möjlighet att sprida. Genom våra spelare och anhängare uppmuntrar vi alla att hålla koll på sina bollar och att sprida informationen om hur man gör, säger Elisabeth Aderton, CSR-ansvarig hos IFK Göteborg.
En som vet hur viktigt det är att upptäcka förändringar i tid är Ung Cancers medlem Jens Svensson. Han var 26 år när han fick sin testikelcancerdiagnos.
– Jag hade aldrig haft en tanke på att jag kunde ha cancer, men ramlade av en slump in på kollapungen.se och läste pungbesiktningen där. Några dagar senare kom jag att tänka på det när jag stod i duschen och tänkte ”varför inte?”. Då kände jag en liten knuta som visade sig vara testikelcancer spridd till lungorna, säger Jens som uppmanar alla att göra det till en vana att känna efter.
– Om du känner något, minsta illa, så åk och få det kollat på direkten! Det finns inget roligt alls med cellgifter.
Om du vill veta mer om hur du kollar pungen och gå igenom Ung Cancers pungbesiktning kan du besöka www.kollapungen.se. Mer information finns också om du klickar här.
För mer information om satsningen inför måndagens match, kontakta:
Marco Arvidsson
Kommunikatör Ung Cancer
marco@ungcancer.se
0709-800644
Elisabeth Anderton
CSR-ansvarig IFK Göteborg
elisabeth.anderton@ifkgoteborg.se
031-703 73 26  eller 031-703 73 00


Liknande inlägg

Ung Cancer-milen blev succé

Under 2-11/april pågick Ung Cancer-milen runt om i Sverige. Vårt alldeles egna lopp där försäljningen av löparplatser gick till vår...

Läs mer
Jag vill bidra

Ung Cancer tar grepp om bollarna i ny kampanj på Sveriges golfbanor

När årets golfsäsong startar kommer många av landets spelare mötas av ett budskap om att hålla koll på bollarna, fast...

Läs mer
Kampanj

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021

Kallelse till Ung Cancers årsmöte 5 maj 2021Tid: Onsdagen den 5 maj kl 17:00-18:00Plats: Digitalt via Zoom Vad är ett...

Läs mer
Ung Cancer

DITT BIDRAG GÖR SKILLNAD

Det finns många sätt att bidra och göra skillnad. Ge en gåva, starta en insamling eller bli volontär.

Jag vill veta mer