stöd oss

Skrivet: 13 juni, 2017

"Att vara ung vuxen är tufft nog – kasta sedan in cancer på det…"

Ett cancerbesked slår ofta ner som en bomb och för med sig en storm av tankar och känslor. Det är därför Ung Cancer finns. För att ge tröst och stöd. För att stötta upp när livet rasar. Och för att fylla de hål som ofta uppstår mellan livet på sjukhuset och livet utanför.
Att på olika sätt leva med eller nära cancer är tufft i sig, men att göra det som ung vuxen gör ofta situationen än mer problematisk och svår att hantera. I en tid då du är på väg att skapa dig ett eget liv, stå på egna ben och planera din framtid så finns inget utrymme för att bli allvarligt sjuk. Ingen förväntar sig det heller. Myndigheter är dåligt anpassade för att hantera sjukskrivningar om du inte har fast arbete och en stadig inkomst. Du hamnar efter i skolan och får från sjukhussängen se vännerna ta studenten, examen, bilda familj eller ge sig ut på sitt livs långresa. Ditt normala liv upphör och den språngbräda du tidigare stod på, redo att kasta dig ut, har plötsligt ryckts bort.
Med cancern kommer ofta ångest och oro. Rädsla, sorg och ilska. Varje dag möter vi unga vuxna som brottas med frågor som vem är jag efter cancern? Vad vill jag göra? Plötsligt består helheten ”jag” av miljontals bitar som man gör sitt bästa för att försöka plocka upp och pussla ihop. Många känner sig ”onormala” i relation till sina friska jämnåriga.
Att drabbas av psykisk ohälsa som ung vuxen cancerberörd är snarare regel än undantag. Det märker vi varje dag. Vem ska älska mig nu när min kropp pryds av ett stort ärr? Hur blir mitt liv framåt när jag enbart kan ha sex med hjälpmedel? När bör jag berätta för min partner att jag inte kan få biologiska barn?
På Ung Cancer arbetar vi med detta dagligen. Vi skapar möjligheter för unga vuxna cancerberörda att träffas och prata för att utbyta erfarenheter och känna sig mindre ensamma. Vi stöttar unga vuxna cancerberörda ekonomiskt och i sin rehabilitering. Vi sprider information och arbetar med att skapa bättre cancerkunskap, för att minska känslan av utanförskap och att vara annorlunda. Och vi kämpar för att förändra de system som gör att unga vuxna så ofta faller mellan stolarna. Allt för att den psykiska hälsan ska vara så bra som möjligt.
Varje dag får vi också bevis på att vårt arbete gör skillnad. Medlemmar som berättar hur de tack vare Ung Cancer känner sig mindre ensamma. Hur Ung Cancer har givit dem ett nytt sammanhang där de fått ökat självförtroende och vågar planera för framtiden igen. Hur de tack vare allt stöd har sluppit oroa sig för hur de ska få ekonomin att gå ihop när de är sjukskrivna, och hur de har stärkts i mötet med andra – och varandra.
Sjukvården, politiken och myndigheterna i Sverige behöver se till unga vuxna som en egen grupp i samhället. En grupp som vi behöver bli bättre på att uppmärksamma och ta hand om för att motverka psykisk ohälsa. Att vara ung vuxen är tufft i sig – att sedan kasta in cancer kan ställa mycket till ända. Detta behöver vi våga lyfta, prata om, informera om och debattera. Unga vuxna cancerberörda måste få de allra bästa förutsättningarna. I dag och imorgon.
Camilla Tuneberg
Generalsekreterare Ung Cancer
Klicka här för att läsa texten i sin helhet.

Vill du få stöd?

Vi finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Läs mer här om hur du kan få stöd!

Liknande inlägg

Pärldag i Göteborg 16 april

Pärla armband tillsammans med oss i Göteborg och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära cancer! Våra...

Läs mer

Valberedningen söker nya styrelseledamöter!

Valberedningen söker nu ledamöter till Ung Cancers styrelse för att väljas in vid årsmötet den 9 maj 2023. Inför 2023/2024 söker...

Läs mer

Spring Göteborgsvarvet för Ung Cancer 2023

Häng med oss och gör skillnad för unga vuxna som lever med eller nära någon med cancer!  Ung Cancer har...

Läs mer

Din gåva gör skillnad

Tack vare din gåva kan vi fortsätta minska ensamhet och ge personligt, ekonomiskt och rehabiliterande stöd

Ge en gåva